Prilagodljive hitrostne ovire

Špansko podjetje za raziskovanje, razvoj in inovacije Badennova je razvilo nov tip hitrostne ovire. Bistvena novost oz. prednost je, da se učinek ovire prenese le na vozila, ki prekoračijo administrativno hitrostno omejitev. Vozila, ki se držijo hitrostne omejitve pa ne čutijo učinka vožnje preko take ovire.

Badennova hitrostna ovira

Ovira je izdelana iz mehke, deformabilne, zunanje plasti, ki je napolnjena z viskozno tekočino, glede na predpisano administrativno omejitev. Če vozilo zapelje čez oviro z nižjo hitrostjo za katero je izdelana, ni vpliva na vzmetenje vozila. V nasprotnem primeru pa se ta ovira ne deformira in je učinek enak, kot pri klasični hitrostni oviri.

Izdelana je iz obstojnih in ekoloških materialov, ki zagotavljajo vsestransko uporabo, vzdržljivost in dolgo življensko dobo ovire. Trenutno so te ovire namenjene le za notranje površine, razvijajo pa tudi že izvedbo za zunanje površine.

Ovire so namenjene široki uporabi, primerne so predvsem za zmanjševanje hitrosti pred cestninskimi postajami in pred začasnimi gradbišči.

Prednosti so:

  • učinek samo na vozila, ki prekoračijo administrativno omejitev, 
  • enostavna montaža,
  • sorazmerno ugodna cena,
  • zmanjšanje hrupa,
  • manj poškodb vozišča za oviro zaradi težkih vozil.