Nesreča v predoru Trojane se tokrat ni končala tragično

Blažilnik trka v predoru Trojane rešil življenje!

Po poročanju portala SIOL, je v predoru Trojane voznik osebnega avtomobila trčil v nišo predora. Nameščeni blažilniki trka (nameščeno 27.01.2014) so prevzeli del kinetične energije, voznik je preživel nesrečo s težkimi poškodbami.

Nameščeni blažilnik potrjuje dejstvo, da bi s pravočasno namestitvijo lahko preprečili morije v slovenskih predorih, na kar v Zavodu opozarjamo odgovorne in javnost že več kot 2 leti!

Kljub dejstvu, da je v Sloveniji veljaven Pravilnik o preverjanju varnosti cestne infrastrukture in usposabljanju presojevalcev varnosti cest (Ur. l. RS, 50/2011) se določila 30. člena vezana na smrtne nesreče na avtocestah, ne spoštujejo! V ta namen mora Agencija imenovati skupino za raziskavo dejavnikov nastanka prometnih nesreč. V skupino za raziskavo dejavnikov nastanka prometne nesreče je lahko imenovan strokovnjak za metodiko raziskovanja prometnih nesreč, ki je tudi predsednik skupine, presojevalec varnosti cest, strokovnjak s področja psihologije prometa in strokovnjak s področja strojništva oziroma mehanike vozil.

Foto: portal SIOL