Tragedije v slovenskih predorih se nadaljujejo

Niše v slovenskih predorih ponovno terjale življenje voznika in sopotnika.

Po poročanju portala MMC je v predoru Trojane voznik osebnega avtomobila trčil v nišo predora. Posledice so bile tako hude, da se je avtomobil zažgal. V avtomobilu naj bi bila voznik in sopotnik, ki nista preživela tragedije.

Po zadnji smrtni žrtvi v predoru Trojane (december, 2013) smo obvestili tudi vse medije o dogajanu v slovenskih predorih. Kdo bo odgovarjal za ignoranco stroke, ki neumorno opozarja na napake v slovenskih predorih? Padla je tudi prva ovadba, mediji pa imajo očitno preveč dela s korupcijo in krajami tajkunov.

Na prometno varnostno problematiko slovenskih predorov smo že opozorili DARS in Agencijo RS za varnost v prometu pred dvema letoma! Odgovor DARS je bil, da se testirajo oziroma izvajajo simulacije trkov s pomočjo Fakultete za strojništvo. Rezultati in predvsem ukrepi pa se niso zgodili niti do danes! Dne 26.03.2012 smo poslali g. Zajcu (takratni direktor Agencije RS za varnost prometa) javni poziv, v katerem smo med drugim predlagali, da se formira širša skupina Presojevalcev varnosti cest za potrebe ureditve nevarnih niš v predorih. Žal tudi tokrat brez rezultatov oziroma ukrepov...

Odgovorne sprašujemo koliko življenj bo ugasnilo predno bo prišlo do izvedbe ukrepov? Naši severni sosedje so v svojih predorih že pred časom namestili naletne mehe, medtem ko naš upravljavec avtocest še išče rešitve in izvaja simulacije?!

Kljub dejstvu, da je v Sloveniji veljaven Pravilnik o preverjanju varnosti cestne infrastrukture in usposabljanju presojevalcev varnosti cest (Ur. l. RS, 50/2011) se določila 30. člena vezana na smrtne nesreče na avtocestah, ne spoštujejo! V ta namen mora Agencija imenovati skupino za raziskavo dejavnikov nastanka prometnih nesreč. V skupino za raziskavo dejavnikov nastanka prometne nesreče je lahko imenovan strokovnjak za metodiko raziskovanja prometnih nesreč, ki je tudi predsednik skupine, presojevalec varnosti cest, strokovnjak s področja psihologije prometa in strokovnjak s področja strojništva oziroma mehanike vozil.

Foto: CPV Domžale.